Forside

29.12.2003

Første dag i Mexico City

Vi fløj over atlanten i en gammel jumbo jet - under starten var vi i tvivl om, hvorvidt maskinen ville falde fra hinanden. Ingen personlige tv, ingen snack til drinken (den var sparet væk), skodmad og skodsæder. Det gode var dog at vi havde 3 sæder, som gjorde at vi kom frem uden at være helt halsbrækket. Flyvemaskiner designet i 70erne burde være blevet sendt på pension. Negativ respekt til Luftwaffe.

Så er vi her. Mexico City. Dejlig veludhvilet begav os ud i byen. Vi bor i den lidt mere ekslusive bydel præget af expats. Så det var en 45 minutters gåtur ind til centrum og den gamle flotte bydel (centro historico).

Mexico's flag

Vi mødtes med et par andre danskere og efter at have faet lidt i skrutten, gik vi først på marked. Et af de markeder der ligner hinanden overalt i ikke vestlige lande.

Derefter tog vi bussen ud til Bosque de Chapultepec (en kæmpe park - forstørret udgave af Kongens have). Her ligger blandt andet det meget imponerende antropologiske og arkaeologiske museum. En af de danskere vi moedtes med er kulturhistorisk quide i Mexico City, vi var derfor så heldige at få vores egen private rundvisning. Klart et hit da det er et kæmpe museum. Alene arkitekturen er breathtaking. Der spenderede vi 5 timer og fik ikke engang set den antropologiske del.

Efter at have taget en lille lur - som blev noget lang - gik vi ud og tog os en bid mad. Der ligger et par gader med masser af resturanter og barer i naerheden af hotellet. Tjeneren blev noget oef over at vi kun valgte forretter - hhv. en champigon suppe og spinatsaltat med mozzerralla og tomat.

Mexico City har overrasket os meget positivt, velvidende at vi kun har set lidt af den. Den er slet ikke naer så larmende og beskidt som forventet og måske ligefrem hyggelig.

30.12.2003

Mexico City - dag 2

I dag tog vi med de andre ud og se på nogle pyramider som ligger udenfor Mexico City. Vi var tidligt oppe og tog ind til de andre hvor vi lige fik lidt morgenmad. Dernaest tog vi metroen ud til busstationen og derfra en bus videre ud til Teotihuacan, som ligger 50 km fra downtown. Et meget stort omraade hvor de mest markante stoerrelser er to pyramider. Sol og maanepyramiden.

Teotihuacan var Mexicos største antikke by og hovedstanden i hvad der var Mexicos største praeg pre-spanske rige. Byen var delt ind i kvartere af to store avenuer, den ene bliver kaldt "de doedes avenue". I storhedtiden boede der i omroedet omkring 85.000 mennesker.

Vi traskede lidt rundt og besteg selvfoelgeligt begge pyramiderne. Solpyramiden er omkring 70m hoej og har omkring 250 trin til toppen. Maanepyramiden er noget mindre men trapperne på begge pyramider var utroligt stejle, så man skulle holde tungen lige i munden.

Vejret var super skoent. Lidt overskyet så vi undgik at blive kogt ihjel. Man faar dog stadig drukket en hel del vand. Vi var i omraadet til omkring kl 16.

På vejen tilbage så vi Bastilica de Guadalupe, som er Mexicaners valfartssted. Bestaar af en ny og en gammel kirke og 7 templer.

Her til aften tager vi så natbussen til Oaxaca. Så nu skal vi have et bad og lidt at spise.

03.01.2004

Oaxaca - 30/12/2003

Vi tog natbussen til Oaxaca, som udtales Wahaka. Vi havde fået af vide at det vil være koldt ombord i bussen pga aircondition så vi havde taget extra toej på. Men det viste sig at være ganske behageligt så vi svedte lidt.

Der var lidt forvirring omkring bagagen så det var lidt før vi var lidt for sent på selvom vi var ved busterminalen i meget god tid. Naa men vi kom da afsted og bussen var en dejlig luksusbus med masser af plads til benene. Busturen fra Mexico City til Oaxaca tog 6 timer.

Vi ankom kl 6.00 og gik derefter til hotellet. Det var lidt langt så maaske vi skulle have taget en bus, men ok, så fik vi lidt motion. Vi checkede ind på hotellet som vi havde fundet på nettet. Virkelige dejligt sted. Om morgenen er det koldt. Puha... nu ikke igen. Det var koldt nok i Peru.

Saa tullede vi lidt rundt i byen og fik lidt morgenmad på hovedtorvet i byen. Vi tog så en lokalbus ud til San Bartolo som ligger ca 12 km ude fra byen. Her laver de sorte lerkrukker. Vi så de mest kendte sted nemlig Mama Rosa. Det er ikke leret der goer tingene sorte men en speciel braendeteknik som de bruger. Vi fik lidt frokost på en af de mange så lokale restuarenter. Kylling kan man naesten aldrig gaa galt med.

Vi tog så lokalbussen tilbage. Man stiller sig bare ved vejkanten og vifter lidt med armene når bussen så kommer. På vej tilbage tl hotellet reserverede vi tid til en mountainbike tur dagen efter. Dernaest hjem på hotellet og få et dejligt varmt bad og ud i byen igen for at få lidt aftensmad. Jeg tror vi fik en pizza og en kaempesalat.

Oaxaca - 31/12/2003

Vores mountainbiketur var tidligt om morgenen for at undgå den varmeste tid på dagen, så vi skulle moedes kl 8.00. Vi skulle bike sammen med 4 andre. 2 amerikanske piger og et dansk par, Elsebeth og Jan. Guiden hed Christian og var delvis italiener og delvis mexikaner, da hans foraeldre var intalienere men havde boet i Mexico før han blev foedt.

Cykelturen var super laekker. Cykling er altid en dejlig maade at se landet på. Da de 2 amerikanske piger ikke cyklede så hurtigt hang vi mest sammen med det danske par. Efter cyklenturen gik vi alle sammen ud og fik lidt frokost og en god diskussion om politik, verden og hvad men nu skal diskutere.

Da vi kom tilbage til hotellet var Jan og Bodil kommet. Vi fik lige snakket kort og gik så ud på en lille bytur. Så bastilikaen og det tilhoerende museum samt et par gallerier. Deres museumer er virkeligt flotte. Der er taenkt over detaljerne.

Der er en masser gallerier i byen. Deres kundt er dog ganske dyr, så vi koeber nok ikke en maleri med hjem ligesom vi gjorde fra Peru af.

Da det jo var nytaarsaften måtte vi hellere fejre det lidt så vi bestilte bord på en superlaekker restuarent som vi så på vejen hjem til hotellet. Stedet hed Mistizo og nok en af det mest exklusive restuarenter i byen. Bare indretning var fantastisk. Menuen bestod af muslinger i chilisovs med en Cabernet Sauvignon. Dernaest fik Nina og Bodil steak Jamica men tilhoerende babymajs og kartofler samt en soed sovs. Henrik og Jan fik Oaxaca steak med kaktus, guatemole og foraarsloeg og lidt sovs. Dertil fik vi en mexikans roedvin. Efterfoelgende fik nogle af os lidt kaffe og vi delte en lille kage.

Klokken var nu omkring 23.00 og vi havde en aftale med danskene der boede på Youth Hostel om en lille fest. Vi fandt et sted i byen hvor vi kunne koebe lige vodka (1L kr 25,-) samt lidt juice og sodavand. På youth hostel var vi ca 10 mennesker og der blev snakket lidt indtil kl 23.50 hvor vi gik ned på torvet for at moedes med Jan og Bodil samt feste videre.

Nytaars traditionen hernede indholder fontaener, kanonslag samt nogle trykluftflasker der indeholder noget der minde om fortyndet barbarskum som man sproeter på hinanden.

Vi kom godt ind i det nye aar og fik sagt godt nytaar til Jan og Bodil samt en masse andre samt festede midt på pladsen. Der var virkeligt gang i den.

Saa tog vi på en lille klub/diskotek hvor vi var i et par timer og endte hjemme i seng omkring 3 - 4 stykker. Ved det ikke helt sikkert.

Oaxaca - 1/1/2004

Stod op kl 8.30 og efter et bad var vi lidt friske. Alle butikker var lukkede så vi kunne ikke rigtigt få noget morgenmad. Vi skulle heldigvis på tour hele dagen så vi skulle ikke tage så mange beslutninger.

Vi tog afsted i en dejlig van med et par andre par. Vi startede med at tage ud til Santa Maria El Tule for at se et kaempemaessigt trae ved en kirke. Vist nok verden tykkeste trae.

Dernaest videre til Mitla for at besoege et af de mest originale arkaeologiske stedet i Mexico. Bla et gravsted som man skulle kravle ned til. Ganske imponerende og spaendende.

Naeste stop på vejen er Hierve El Agua som er et sted med et forstenet vandfald. Et laekker omraade som bla indeholde to bassiner hvor man kunne bade, men vandet var lidt for koldt til vi ville i. Udsigten fra toppen var fantastisk.

På vejen tilbage til Oaxaca stoppede vi et sted hvor de laver Mescal og vi fik da også lige et par smagproever.

Vi var tilbage på hotellet omkring kl 19.30 og gik så ud at spise på en rigtigt lille budget cafe, hvor Ninas salat var lidt underlig og supperne kolde. Dernaest hjem og sove.

Oaxaca - 2/1/2003

Spiste morgenmad på hotellet og tog så en lokalbus ud til markedet i Ocotlan som skulle være et af de stoerre i omraadet. Busser er virkeligt praecise og landet er faktisk vaesenligt bedre organiseret end jeg maaske havde troet. Absolut ingen problemer med at rejse og komme rundt.

I Ocotlan så vi kirken samt gik rundt på markedet. Vi fik bla koebt lige mad og frugt således vi kunne lave en sandwich som vores frokost. Det er ganske dyrt at spise hernede så hvis vi kan spare lidt penge på at lave vores egen frokost så er det jo fint.

Kl 15.00 skulle vi på en tour igen. Denne gang til Monte Alban som er et af de største og vigtigte arkaeologiske stedet i Mexico. Guiden vi havde var utrolig god og spaendende og vi gik rundt i lang tid og fik forklaret det meste. Vi gik faktisk så lang tid at vi ikke fik meget tid til selv at gaa rundt på stedet. Det ligger, naermest naturligvis, på toppen af bjerg så udsigten er fantastisk.

Om aften spiste vi på en lille trendy cafe med en masse ugen mexicanere. Nina og jeg gik en lille tur og fandt byen dyreste hotel hvor vi var så heldige at der var en danse opvisning. Så den sneg vi os lige ind til. Det var meget skaegt lige at se lidt traditionelt mexicansk dans.

06.01.2004

Oaxaca/Chiapa de Corzo - 3/1/2003

Stod forholdvis tidligt op og fik pakket. Fik lige skrevet lidt dagbog og sendt et par emails. Der er internet cafe rigtigt mange steder. Email har virkeligt revolutioneret ferie kommunikationen.

Gik en tur rundt i byen og fik endelig set kirken med på torvet. Nu havde vi gaaet forbi den så mange gange. Fik også set regeringsbygningen, den var dog lukket, så vi måtte snigkigge ind gennem en af doerene. Det er den bygning som seperatisterne besatte i 1994 ved deres oproer.

Gik også lige over og viste Jan og Bodil det dyre og laekre hotel Camino Real, hvor vi havde set dans dagen foer. På vejen hjem fik lige set Museum Arte de Rafine.

Fra hotellet blev vi samlet op af en taxi og kørt ud til lufthavnen, hvor vi skulle flyve til Tuxla. Ganske behagelige lille flyvetur på omkring 40 min.

I lufthavnen i Tuxla tog vi en taxi til Chiapa de Corzo. Ganske glimrende lille hotel og endda med en svoemmepool. Dette skulle vise sig at være behageligt da temperaturen i Chiapa de Corzo var en helt anden end i Oaxaca. Meget varmere og mere fugtigt ca 30 grader.

Vi gik ned til floden og fik en drink. De var noget skuffet over vi ikke skulle spise så vi blev naermest smidt vaek da vi ikke bestille flere drinks, men vi fik da laest lidt i vores boeger.

Tilbage til hotellet og en hurtig dukkert i poolen. Superlaekkert. Så var det snart spisetid. Vi gik lidt rundt i byen for at finde et sted men fandt ikke helt noget. Så så vi et lille gadekoekken hvor maden så rigtig laekker ud. Vi var ikke helt sikker på smagen, men lidt skal men jo vove. Og det viste sig at være et rigtigt godt valgt. Det smagte utroligt god. Lidt ala det grillkoed man faar i Graekenland.

Hele torvet i byen var en stor fest. Marked, musik og atter musik og i en lydstyrke der sagde spar to. Under middagen fik vi snakket lidt med et mexikansk par og kvinden advarede os mod Guatemale. Så nu tager vi de sikre rute ind i landet og undladet selv at skulle krydse graensen.

Chiapa de Corzo/San Cristobal - 4/1/2003

Stod op kl ca 8. Gik ned i byen for at få lidt morgenmad men stedet vi havde udset var lukket. Mange af restuarenterne aabner først omkring kl 9.30. Fik dog et andet lille sted med 11 tjenere. Lidt kedelig morgenmad.

Gik ned til floden og fik koebt billetter til Canon del Sumidero, som en en kloeft man kan sejle ned af floden igennem. Dette foregaar i en speedbaad og vi sad selvfoelgelig forrest. Vi sejlede 1 times tid op af floden og fik set masser af fugle (pelikaner, hejre) og 2 krokodiller.

Kloeften var op mod 1 km hoej på det hoejste sted. Floden og de omkring liggen grotter var flydt med legender. Generelt var floden omkring 100 m dyb. Man sluttede sejladsen op af floden ved en daemning. Daemningen var bygget i 1971 og 3 største i mellemamerika og tog 7 aar at bygge. Detnaest sejlede man tilbage.

Tilbage i byen kunne man virkeligt maerke heden. Hold da op. Vi daffede lidt rundt og fik koebt en hamburger som vi tog med tilbage til hotellet hvor vi spiste den. De er gode til fed mad og man ser altså også en hel del fede mexicanere.

Endnu en dukkert i poolen og så bare læse lidt i vores boeger og slappe 100% af! Ferie er fedt!

Omkring kl 14.30 tog vi så en taxi San Cristobal de Las Casas og fik checket ind på vores hotel. Vi bor i den billige sektion mens Jan og Bodil bor i den dyre som ligger ovre på den anden side af gaden. Med tv, varmt vand og eget bad. Men vi klare os.

På hotellet moedte vi igen Jan og Elsebeth som vi også havde moedt i Oaxaca. Gik lidt rundt i byen og moedtes så senere med Jan og Elsebeth som vi så spiste aftensmad med. Vi vik et par af restuarentens specialiteter og de smagte vidunderligt. Lidt efter vi havde sat os gik orkesteret igang med at spille og de spiller altså hoejt hernede.

Efterfoelgende fik vi en cafe og en lille is på et lille cafe agtigt sted, som der ioevrigt er masser af her i byen.

San Cristobal - 5/1/2003

Vi stod op kl ca 8.00 da vi skulle på tour kl 9.00. Koebte lidt broed og ost i et supermarked og satte os ved tour firmaet og ventede. Man skal jo have lidt mere taalmodighed her end derhjemme. Kl 9.00 er ikke altdi kl 9.00. Med ca 25 min forsinkelse kom vi så afsted.

Vi koerte i en US van og vi 12 personer. En rigtigt amerikaner van med en affjedring som goer at man hele tiden vugger lidt.

Vi startede med at koere ud til nogle grotter Grutas de San Cristobal. Vores chauffoer kunne ikke engelsk så vi fik af vide at nogle af de andre i bilen at det var altså her man skulle se grotter. Det var ikke umiddelbart klart da der var et stoerre marked foran grotterne. Naa men grotter fik vi da set. Man kunne gaa omkring 350m ind i grotter på en sti, derinde sluttede stien så og man måtte gaa samme vej tilbage.

Tilbage i bilen og videre. Vejret var virkeligt smukt. Hoej sol og varmt. Derefter stoppede vi ved at potte marked hvor der bev solgt alt fra potter til vaser til taepper. Et sikkert turisthit. Byen hed Amatenango del Valle. Bodil fik koebt en vaase forestillende en due. Jeg siger ikke mere...

Vores chauffoer var ikke lige på toppen. Jeg fangede ham to gange hvor han sad og nikkede lidt. Ikke helt sikker på om han sov men han holdt skarp oeje med ham resten af vejen. Jeg hader saadanne chauffoere.

Naeste stop var Tenam Puente som er et arkaeologisk sted som danskeren Franz Blom har vaeret med til at finde og udgrave. Fra vejen af var stedet umuligt at se men udsigten deroppe fra var fantastisk. Det var 4 stoerre pyramideagtige bygninger og en masse mindre bygninger samt et par bold omraader formet som et I, hvor de spillede spil.

Saa gik turen til Motebello Lakes som var turens hoejdepunkt. Det er et sted som bestaar af en hel del soeer som alle har forskellige farver. Et dejligt afslappende og stille sted. Det ligger omkring 1 1/2 times koersel fra San Christobal. Vi standsede først ved et lille udsigtspunkt hvor man bla i baggrunden kunne se Guatemales bjerge.

Naeste stop var helt klart det flotteste. Fra et lille udsigtspunkt kunne man se 5 soeer på en gang. Hver med deres forskellige farver. Farverne var dog ikke super meget forskellige men man kunne dog godt se en forskel. Vi skulle stoppe her i 20 min så vi gik en lille tur videre op af grusvejen som vi var kommet af. Jeg skulle desvaerre lige smide en sten ud i vandet og kom til at forvridde mit knae lidt. Heldigvis kun lidt så her i dag er stille dag. Naa men tilbage i bilen og på vej hjem. Klokken var omkring 16.30.

Vi var hjemme i San Christobal omkring kl 18.15 hvor vi gik ned på et andet tour firma og fik bestil rejse til Jan og Bodil samt vores rejse ind i Guatemala. Stedet skulle være godt og ejeren snakkede godt engelsk.

Tilbage på hotellet og få et varmt bad. Vi bader ovre hos Jan og Bodil da der i deres afdelingen af hotellet er mere varmt vand end i vores. Der er kun til de 2 foerste personer.

Aftenen forinden havde vi spottet en laekker restuarent nede på en af sidegaderne til torvet. Podama et eller andet hed den. Stilligt indrettet ligesom de fleste andre ting hernede. De har ganske glimrende stil, dog gaar deres julepynt lidt ovre i det kiksede. Det bliver vist nok også haengende til en gang i marts er vi blevet fortalt. Men maden var glimrende. Vi fik alle steaks.

Nu var vi alle ganske traette så turen gik direkte hjem i seng. Endnu en dag overstaaet. Lidt underligt at vi stadigvaek har naesten en maaned tilbage.

07.01.2004

San Cristobal - 6/1/2003

Afslapper dag. Juhu... Det er ferie og man skal nyde det. Pga mit knae valgte vi ikke at ride op i bjergene den dag så vi gik ned på tourfirmaet og udskoed det. Heldigvis ingen problemer.

Vi koebte lidt morgenmad med tilbage til hotellet og til Jan og Bodil. Morgenmad bestaar af yougurt og nogle coisanter. Ganske ok. Efter morgenmaden "plejede" jeg mit knae ved at sidde og læse mens Nina fik ordnet vasketoejet og diverse smaating.

Vi skulle dog ikke sidde stille hele dagen, så en rask bytur var på sin plads. Vi startede med at gaa op til Barrio de Guadelupe som er en kirke som ligger på toppen af en bakke. Det tog vejret fra et par af os. Stejle trapper i rimelig hoejdemeter er barske. Naa men vi kom op. En fastastisk udsigt over hele San Cristobal.

Herefter skulle vi proeve at finde Franz Bloms hus, Na Bolom. Efter lidt gaaen rundt fandt vi det. Det er nu indrettet til en slags museum over Franz Blom og hans Switziske (forkert stavet...) kone som var fotograf. Franz Blom var en grossersoen fra Koebenhavn som blev sendt til Mexico i omkring 1910. Han blev så en kendt aerkeolog her i Mexico og har vaeret på adskellige expiditioner og udgravet masser af stedet i mexico.

Herefter fulgte vi en af de store gader ned gennem byen til Santa Domingo kirken hvor der igen igen ligger et lille marked omkring. Men vores gaa tur havde nu til foremaal at finde et lille sted hvor de udlejede cykler. Efter lang tid fandt vi det endelig. Heller ikke nemt når der er fejl på kortet. Men vi fik bestilt tid til en guidet cykeltur dagen after.

På vejen hjem til hotellet gik vi lige forbi den restuarent som vi regnede med at spise aftensmad på. Fandt dog et andet lille sted der så hyggeligere ud. Det er langt fra altid de steder der er omtalt i Lonely Planet er gode. Nogle gange faar man middelmaadig mad til en dyr penge, så kan man finde et sted selv er det klart at foretraekke.

Lige tilbage på hotellet for at skifte og dernaest aftensmad. Efter en lang gaa tur i byen bliver man ganske sulten. Menukortet på restuarenten stod selvfoegelig kun på mexicansk og vi har faktisk ikke sikre på noget som helst andet end boefferne, men det havde vi alle fået dagen før så det gad vi ikke. Så vi tog et par chancer og det var godt. Fantastisk mad. Nogle grillspyd, og en rigtig mexicansk ret med koed, ost og salat. Maaske noget af det bedste vi har fået indtil videre.

Efter middagen blev det ikke til meget. Vi rundede lige pladsen i centrum for at se om der skete noget. Det var hellig tre kongers aften og der var hele dagen blevet koebt ind af kager i stor stor stil. Men de fejre aabenbart aftenen hjemme hos dem selv.

Saa vi smuttede bare hjem i seng. Jeg fik laest lidt og er naesten faerdig med "Juryen" og vist nok koerer som film i Danmark nu.

08.01.2004

San Cristobal - 7/1/2003

Op tidligt da vi skulle på mountainbike tur. Vejret var rigtigt daarligt, overskyet og lidt koldt. Vi skulle være ved firmaet allerede kl 8.30 så vi skulle tidligt op. Det er lidt problematisk da ingen butikker er aabne så tidligt. Men vi fandt endeligt et sted og fik koebt lidt morgenmad som vi så kunne spise lidt senere. Vi tog en taxi ned til stedet da vi var lidt i tidsnoed.

Da vi kom derned fortalte Ursula, hende der ejer og koerer stedet, at turen desvaerre blev noedt til at blive aflyst da vejret var for daarligt. Vejene ville være alt for vaade og farlige at koere p. Hun forslog så at vi tog ud at ride istedet for og så cyklede dagen efter. Nina og jeg havde først en ridetur aftale dagen efter, men den kunne vi så tage idag. God ide. Så tilbage til hotellet i en taxi og skifte til vores "ridetoej".

Vi gik ned til tourfirmaet og blev sat op bag i på en van, altså på ladet. Maaske ikke noget raadet for trafiksikkerhed ville tillade. Naa men vi blev kørt ud til vores heste. Nina fik den største da hun havde mest erfaring. Vi var 5 personer og så en guide. To englaendere hvoraf den ene havde rejst i 1 aar nu, og en japaner.

Vi havde taget vores punchoer på som vi koebte sidste aar i Peru, da det stadig stoevregnede lidt. Men vi kom afsted på vores heste. Hestene kendte selvfoelgelig turen så de var meget nemme at styre. Vi red så gennem skov og på smaa grusveje op til en lille landsby der hed Chamula. Her så vi kirken og et lille museum og deres toej og religion.

Man maa ikke tage billeder ude i disse smaa lansbyen. Lonely Planet skriver faktisk at man kan risikere "fysisk skade" hvis man goer det. Så det gjorde vi ikke.

Det tog ca 1 times tid at ride op til landsbyen og der var vi ca 1 times tid. Dernaest red vi faktisk den samme vej ned igen. Ganske ok tur. Der var steder hvor man virkeligt skulle holde fast da det gik gennem taet skov og der var masser af sten. Desuden var der stedet hvor man kunne galloppere og ride hurtigt. Så lidt til os alle.

De er ikke så gode til haandteringen af deres affald. På vejen derop kunne man tydeligt se hvordan de blot dumper alt deres affald på skraenterne. I indre by er der rent fordi der hele tiden gaar kvinder rundt og fejer. Men ude i udkanten af byen og i de mindre landsbyen er der affald over det hele.

Vores stoevler var blevet rigtigt beskidte så da vi kom tilbage til San Christobal fandt vi en skopudser, så nu ser vores stoevler ud som nye. 10 pesos hvilket er ca 5 kroner. Ikke så ringe endda.

Vi fik lige lidt sen frokost og fik os også en lille middagslur. Om aftenen var vi ikke saerligt sultne da vi havde fået sen frokost, så vi fandt et lille pizzasted hvor vi fik stillet vores sult. Vejret var stadig lige kedeligt. Lidt regn og lidt koldt.

Derefter var det bare hjem og læse og så sove.

De er gode til stoej. Der koerer bla vogne rundt i byen og saelger is. Dette er hoejttalervogne som hele tiden siger "Aqua, Aqua friska" og en masse andet. Og så er der hoejttalervognen der saelger gas. Her har de bundet en staallaenke efter vognen hvori der er et par staalringe. Hvilket stoejer temmeligt meget når vognen koerer igennem de smaa gader.

10.01.2004

San Cristobal - 8/1/2003

Saa proever vi igen. Mountainbike turen blev jo aflyst igaar men i dag var det perfekt vejr. Vi fik lige koebt lidt morgenmad og så i en taxi til bike firmaet.

Vi fik alle udleveret cykler, hjelme, handsker og vandflasker. Og så ud på turen. Foerst igennem byen og desvaerre var Bodil så uheldig at kaeden på hendes cykel knaekkede. Så de blev noedt til at trille tilbage og få en ny kaede.

Nu var vi så smaa ude af byen. Og vi startede med en lang sej bakke. Bodil syntes ikke livet var helt optimalt, men efter ca 20 min opstigning naaede vi toppen og vi skulle nu ud på nogle mindre grusveje. Super laekkert. Så var lidt saadan lidt op og nede i terraenet. Vi kom også ud rigtigt off road, dvs på smaa stier.

Vi spiste frokost ude på en lille bakke og så en flod samt en lille grotte. Ursula koerer omkring 3 tours om ugen og hver soendag med sin mand, så hun er i rimelig god form. Vejret var perfekt. Sol men ikke bagende.

Vi kom ud til en masse smaabyen, hvor vi helst ikke skulle tage billeder, da Ursula koerer der hver uge og gerne vil have et godt forhold til de lokale.

Vi fik kørt ialt omkring 20 km, men denne tur var også vaesenligt haardere ned vores bike tur i Oaxaca.

Tilbage på hotellet slappede vi bare af. Vi overlevede biketuren. Vi et bad og noed solen på tag tarressen.

Vi fik pakket da vi skulle afsted til Guatemale dagen efter. Vi ville rigtigt have taget en organiseret tour til Guatemale, men den kostede $100 US hvilket vi syntes var lidt dyrt. Vi havde lige fået en email fra nogle danskere vi havde moedt hernede som selv have taget turen i lokale busser og der havde ingen problemer vaeret. Så det kunne vi da også goere.

Om aftenen spiste vi på en restuarent som Jan og Bodil havde set tidligere på dagen. Vi fik også en drink på en af de trendy cafe/bar i San Cristobal.

Jeg sov meget uroligt den nat.

San Cristobal/Guatemala - 9/1/2003

Der var en grund til at jeg havde sovet daarligt. Men mave var helt bombet (diare) og jeg skulle kaste op. Men vi skulle afsted, så Nina fik ordnet de sidste ting og jeg sad bare mest ned. Vi fik sagt farvel til Jan og Bodil og fik taget en taxi ned til busstationen. Jeg fik gaaet på toilettet en sidste gang og så ikke frem til omkring 11 timer i bus.

Den foerste bus var heldigvis med toilet. Det viste sig ganske heldigt da jeg efter omkring 20 min kastede op. Heldigvis havde jeg en pose, så det helt var ikke så dramatisk som det lyder. Det maa have vaeret maden på restuarenten. Efter at have kastet op fik jeg det faktisk lidt bedre.

Det tog omkring 2 1/2 time at koere til graensen. Bussen var rigtigt godt så det hjalp lidt. Ved graensen skulle man checke ud af Mexico og så tage en taxi over til den Guatemaliske graenseby. Her fik man så sine stempler og skulle faktisk også betale lidt haandoerer. Det har vi senere fundet ud af var penge direkte ned i hans egen lomme. Naa men vi kom da ind i Guatemala.

Man fik hurtigt taget en bus videre. En rigtigt moeg bus. De kalder dem chickenbus og der er alt for mange mennesker i dem og ikke plads til benene. Denne bus regnede vi med at skulle opholder os i, i ca 8 timer. De fleste mexicanere og guatemalier er omkring 1.65 så de har plads nok til deres ben. Saedderne i bussen, som er helt almindelige saedder, skal der altså sidde 3 eller gerne 4 personer på. Jeg satte mig dog så jeg fyldt godt, så vi sad 2 personer på hele vejen.

Vi koerte til Huehuetenango hvor vi i stoert hast blev flyttet over i en anden bus. Deres skift sker under megen hast og stor forvirring, så man er meget bange for ens rygsaek da de bare loeber med den fra den ene bus til den anden. Men vi og vores rygsaek kom da sikkert over i den anden bus. Og hvilken bus. Dejlige saedder og god bus. Hurra hurra vores dag var reddet.

I denne bus koerte vi så til der hvor vejen ned til Panajachel gaar fra hovedvejen (hovejvej 1). Her skulle vi igen med meget stor hast skifte over til en anden bus. Efter nu at have kørt omkring 30 min ned til Solola skulle vi, for det ikke er loegn, skifte bus igen igen. Dette skulle heldigvis vise sig at være den sidste bus. Igen en chickenbus. Men vi skulle kun koere ca 15 min.

Men alt i alt brugte vi omkring 200 danske kroner istedet for 600 kroner. De penge kommer vi sikkert til at bruge på et eller andet behageligt hotel.

Sikkert fremme i Panajachel (kl 17.30) ledte vi efter vores hotel. Jan og Elsebeth havde gjort lidt forarbejde og havde fremhaevet et hotel. Vi fandt det hurtigt og Jan og Elsebeth boede i vaerelset ved siden af. He, he...

Panajachel ligger lige ved Atitlan søen og er omgivet af 3 vulkaner. Ingen af dem er dog aktive.

Mit knae er tilbage i fuld styrke. Jeg har gaaet med knaebind for at stytte det.

Vi fik taget et bad og susede ud i byen for lige at få en drink. Det bliver moerke omkring kl 18.30 og det blivre meget hurtigt moerkt. Naar først solen er maerk så er det moerkt.

Vi fik noget laekker aftensmad på en restuarent lige ved soeen. Det er utroligt stjerneklart.

Min mave er saadan langsomt ved at komme sig. Maaske var det ikke så smart at vi senere på aftenen tog en drink men hvad pokker, man kan jo ikke lade vaere. Det er så billigt hernede. Vi havde dog troet at det var lidt billigere.

Saa var klokken omkring 22 og vi var alle 4 traette. Det er lidt uselt men så er det bare. Vi gaar sgu tidligt i seng. Maaske er det det vaerme vejr eller de mange oplevelser. Men vi havde jo også vaeret oppe kl 5.45 og mange timer i bus.

Hotellet ligger heldigvis lidt vaek fra byen så der er dejligt stille og roligt. Fra et lille vindue i vaerelset kan man se ude på søen og vulkanen i baggrunden.